Vrije val - Agave Kruijssen

'Liefde drijft Beatries het klooster uit'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 11 juni 2005

Vorige

Elegast, het Ros Beyaart of Reinout van Montalbaan: het zijn eeuwenoude verhalen, die in de Middeleeuwen verspreid werden door reizende vertellers. Agave Kruijssen vertaalt die legendes naar modern Nederlands, en toch heb je het gevoel dat je haar verhalen niet leest, maar ernaar luistert, zoals dat vroeger gebeurde. Ze houdt het spannend en gebruikt beelden die je voor je ziet: boerderijen 'hurken als paddestoelen om een boom rond het klooster'.

'Vrije val', Kruijssens nieuwste boek, is geen klassiek 'sprookverhaal', zoals we dat van haar gewend zijn, maar het blijft een genot om te lezen. Het boek varieert op de Brabantse Marialegende Beatrijs, die al in 1230 in een Latijns handschrift werd opgetekend. Het is een tragische liefdesgeschiedenis, verteld door Beatries zelf, in een lange biecht. Dat maakt haar verhaal extra spannend, je luistert immers een intieme bekentenis af.

Beatries moet het klooster in, terwijl ze in haar hart al gekozen heeft voor Berend. Hij is de mooiste jongen die ze kent en ook in het klooster blijft ze heimelijk verliefd op hem. En dat terwijl ze nu een bruid van Christus zelf is!

In haar verlangen naar Berend vlucht ze het klooster uit, om met hem een nieuw leven te beginnen. Dat loopt mis. Beatries krijgt twee zoons van Berend, maar niet veel later laat hij haar in de steek. Alleen, bang voor de toorn van God en de afwijzing van de gewone mensen, trekt ze door het land. Ze ziet wat de pest aanricht en belandt zelfs in de prostitutie. Dan krijgt ze een teken van Maria dat haar leven verandert.

Het verhaal is en blijft een Marialegende en dus ontbreken religieuze motieven niet. Maar Kruijssen weeft die zo losjes door haar verhaal dat 'Vrije val' vooral een spannend avontuur is geworden vol wonderlijke wendingen. En de kern van het origineel blijft overeind.

Lees ook de recensies over andere boeken van Agave Kruijssen:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt