Vrolijke vogels - Emmanuelle Walker

'Vogelversjes'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 31 oktober 2015

Vorige

Dit is een korte bespreking uit de rubriek 'Beeldboek' in Letter & Geest.

'Vrolijke vogels' heet in het Engels 'Beautiful Birds' en eigenlijk dekt die titel beter de lading, want dit bijzonder luxe uitgevoerde ABC-prentenboek is eerst en vooral een lust voor het oog.

Illustrator Emmanuelle Walker toont ons op haar grafische tekeningen de kleurenpracht van tientallen sierlijke vogels, van de exotische toekan tot de doodgewone duif. Ze voegt aan elke plaat een fluorescerend oranje accent toe. De afbeeldingen lijken daardoor bijna licht te geven.

Walker tekent de vogels soms in hun natuurlijke omgeving, soms in een menselijke context. Zo staat de liervogel met zijn liervormige staart voor het muziekinstrument, zodat we meteen begrijpen waar hij zijn naam aan te danken heeft. Wie goed kijkt, ontdekt leuke details: achter de kraanvogels staan in de verte bouwkranen, de kanaries worden door een poes beloerd en de eieren op het eerste schutblad zijn op het laatste allemaal uitgekomen.

Gouden Griffelwinnares Bette Westera schreef nieuwe versjes bij het ABC, want de E van Eend is in het Engels de D van Duck. Westera lost dat op door alle dieren persoonsnamen te geven, wat soms geforceerd aandoet: "Ca kraanvogel danst de cancan." Niet haar beste werk, maar het merendeel van de allitererende rijmpjes leest lekker voor.

Emmanuelle Walker: Vrolijke vogels (Beautiful Birds). Bew. Bette Westera. Karmijn; 50 blz. euro 14,95. Vanaf 4 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt