Waar gaat Ollie naartoe? - Juliette de Wit

'Dat zeehondje heeft hulp nodig'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 28 januari 2006

Vorige

De meeste illustratoren blijven hun werkzame leven lang tekeningen maken bij de teksten van anderen. Niets mis mee, maar waarom zouden ze niet eens proberen een heel eigen verhaal te vertellen, dat bestaat uit 'illustraties'. Juliette de Wit waagde het erop en maakte: 'Waar gaat Ollie naartoe?'. Het is een spannend verhaal zónder woorden.

Zichtbaar opgewonden sluipt Ollie met een cadeautje in haar handen de slaapkamer van papa in. Ongetwijfeld heeft het verhaal jonge kijkers hier meteen te pakken: papa is jarig en Ollie gaat hem verrassen! Papa krijgt de sleutel van een gloednieuwe bakfiets, die buiten op de stoep staat. Ollie springt erin en papa maakt met haar een verjaardagsrit naar het strand. Daar hoort Ollie een zeehondje janken. Wat is er met hem aan de hand?

Alle platen zitten vol beweging en maken een opgewekte, soms zelfs uitgelaten indruk. Hier is overduidelijk met ongeremd enthousiasme geschilderd. Dat plezier is ook af te lezen aan de grappige, functionele details. Op de eerste bladzijde al, in de slaapkamer van Ollie, hangt bijvoorbeeld een poster van een zeehond. Later op het strand is het dus haar lievelingsdier dat hulp nodig heeft.

Het hele boek is geschilderd met acryl, een verfsoort die erg veel voor prentenboeken gebruikt wordt. Een nadeel van acryl is dat de kleuren nogal hard zijn en de schilderingen er gauw vet en zwaar uitzien. Dat is ook het geval in 'Waar gaat Ollie naartoe?'. Veel nuance zit er niet in deze platen: bijna alle voorwerpen op de tekeningen trekken evenveel aandacht, omdat de kleuren overal even sterk zijn aangezet. Bovendien lijken veel dingen die normaal een harmonisch geheel vormen, nu op elkaar geplakt. De fel witte wolken liggen bijvoorbeeld óp de knalblauwe lucht en de ballonnen weer óp de wolken.

Dit neemt niet weg dat het beeldverhaal in 'Waar gaat Ollie naartoe?' ijzersterk is. De Wit maakt handig gebruik van haar ervaring met striptekenen: bijna elke dubbele bladzijde weet ze af te sluiten met een prikkelende cliffhanger. 'Waar gaat Ollie naartoe?' is bij jonge kleuters gegarandeerd een succes en smaakt op artistiek gebied ook best naar meer.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt