We gingen achter hamsters aan - Bibi Dumon Tak

'Dieren redden'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 11 oktober 2014

Vorige

Wat we in het tv-programma ‘Het Klokhuis’ heel normaal vinden, komt in de jeugdliteratuur niet voor: een volwassene die reportages voor kinderen maakt en daarbij zelf ‘in beeld’ is. Blijkbaar vinden jeugdauteurs dat een volwassen ‘ik’ niet in een kinderboek thuishoort. Valt wat voor te zeggen, maar Bibi Dumon Tak laat in ‘We gingen achter hamsters aan’ zien dat het kan.

De schrijfster werkt in haar vrije tijd bij de dierenambulance en vertelt in dit boek uit eerste hand hoe zij en haar collega’s een zwaan op de snelweg vangen of een vleermuis uit een liftschacht halen. Dat er geen kind te pas komt aan de reportages, stoort geen moment, dankzij de heldere toon die we kennen uit Dumon Taks andere kinderboeken.

De verhalen, geïllustreerd met zwart-wit smartphonefoto’s, bieden een boeiend en soms spannend inkijkje in het gevarieerde werk van de ambulance. Ze gaan over een schildpad die is overreden door een tram (en het heeft overleefd!), over de ontelbare jonge vogels die in het voorjaar in de problemen komen en hamsters die bij de ontruiming  van een huis in een bureaula worden gevonden. Dat mensen vaak de oorzaak van het dierenleed zijn, komt duidelijk naar voren.

Terloops leer je over het gereedschap van de dierenhulpverlener: zwanentas, egelhandschoenen, slangenzak, vleermuisdoos. En kom je te weten hoe het kapotte pantser van een schildpad wordt gerepareerd en wat je moet doen als je door een agressieve kat bent gebeten.

Goed dat Dumon Tak een realistisch beeld van het ambulancewerk schetst: het blijft niet bij succesvolle reddingsacties, ook de treurige gevallen komen aan bod, zonder al te gruwelijke details. Sommige dieren halen het niet. En op een zeker moment moet een aangereden, dode kat toonbaar gemaakt worden voor zijn baasjes door één van zijn pootjes weer aan te naaien.

Al is de toon dit keer beduidend minder poëtisch dan in haar Gouden Griffel-boek ‘Winterdieren’, ook in haar rol als participerend verslaggever schrijft Dumon Tak aanstekelijk en beeldend: vette stadsduiven noemt ze ‘feboduifjes’ en als er een rode kater van een dak afspringt, lijkt die op een ‘harige parachute’. Ook de collega’s zet ze met sprekende details neer: Tante Lien, bijvoorbeeld, die altijd een shirt met een dier erop draagt, waardoor twee paar ogen je aankijken. Je ziet het voor je.
 
Bibi Dumon Tak: We gingen achter hamsters aan. Querido, Amsterdam. 169 blz. € 14,99. Vanaf 9 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Bibi Dumon Tak:

 

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt