Weg - Jowi Schmitz

'Verhaal van het reservekind'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 10 december 2016

Vorige

‘Het leven geeft geen cadeautjes’. Met die pessimistische tegelspreuk opent ‘Weg’, de eerste jongerenroman van Jowi Schmitz, die eerder onder meer ‘Ik heet Olivia en daar kan ik ook niets aan doen’ (2011) schreef. In dat kinderboek over rouwverwerking lagen de levenswijsheden er nogal dik op en ‘Weg’ lijdt aan hetzelfde euvel. Het wemelt van wijze oneliners: vaak mooi, soms pathetisch, maar vooral de overdaad irriteert en staat ontroering in de weg.

Tegelijkertijd trekt Schmitz je het verhaal in met haar intrigerende uitgangspunt en opvallend eigen stijl, waarin gedachten elkaar vlot opvolgen en soms bijna staccato worden geformuleerd.

Anna (14) en haar pleegbroer Robin (17) willen weglopen uit het kindertehuis dat Anna’s ouders runnen. Maar als Robin vlak voor vertrek sterft, besluit Anna alleen te gaan. Ze krijgt een lift van de zeer kleine vrachtwagenchauffeuse Mammita - een memorabel personage - die op een stapel telefoonboeken achter het stuur zit en Anna zonder veel vragen naar Barcelona brengt. Klinkt onwaarschijnlijk, maar Schmitz liep zelf als veertienjarige weg en liftte naar Griekenland.

Ze schetst een zwaarmoedig portret van een gekweld meisje op drift, dat zich afvraagt hoe het leven haar past, want het voelt zo leeg. Dat komt vooral doordat ze zichzelf ervaart als ‘reservekind’: niet zo gewenst als haar oudere broer, een onnodige tweede, die bovendien geen andere behandeling krijgt dan alle pleegkinderen die ná haar nog kwamen.

In Barcelona ontdekt Anna (die intussen Robins ‘naam en dapperheid’ heeft geleend) dat er naast de gewone maatschappij een samenleving van vrije zielen bestaat: zwervers en straatmuzikanten. Ze sluit zich aan bij de zwaarlijvige Amerikaan Barry, koning van de straat.

“Vrijheid is wel leuk, maar het gaat per definitie nergens naartoe”, constateert een muzikant. Dat ongerichte kenmerkt dit deel van het verhaal. Anna zwerft met een jong kauwtje (dat net als zij zijn familie kwijt is) door de straten, peinst over haar plek in de wereld, rouwt om Robin en hunkert naar bevestiging van haar ouders. Dat doelloze mag realistisch zijn, het komt de spanning niet ten goede en leidt tot een wat onbevredigend slot.

‘Weg’ is, kortom, een ambivalent boek: sterke personages en een authentieke stijl, maar ook een uitvloeiende plot en teveel nadrukkelijke levenslessen.
 
Jowi Schmitz: Weg. Hoogland & Van Klaveren, 223 blz. € 14,95. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Jowi Schmitz:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt