 |
Lemony Snicket is één van de raadselachtigste figuren uit de moderne jeugdliteratuur. Hij is schrijver (pseudoniem van de Amerikaan Daniel Handler) én fictief personage in zijn eigen boeken. In de zwartgallige serie ‘Ellendige avonturen’, die vooral draait om de drie wezen Baudelaire, was hij de droogkomische verteller.
Internationaal werden van die dertiendelige, deels verfilmde serie ruim zestig miljoen exemplaren verkocht. Maar in Nederland zakte de populariteit na verloop van tijd in; de laatste twee delen zijn zelfs nooit vertaald. Toch is er nu ‘Wie is dat op dit uur?’, het eerste deel in de nieuwe Snicket-serie ‘De verkeerde vragen’, geschreven in zijn onmiskenbare stijl vol woordspelingen, komische uitweidingen en soms een poëtische noot.
Snicket blikt dit keer terug op zijn eigen ongewone jeugd en verhaalt over zijn eerste geheime missie als 12-jarige leerling-detective. Samen met zijn onhandige chaperonne S. Theodora Markson, moet hij in het nagenoeg verlaten dorp Smeur aan Zee een gestolen beeld terugbrengen bij de rechtmatige eigenaar.
Dat klinkt als een doorsnee detective, maar Snicket giet er zoals altijd een origineel, absurdistisch sausje over. Neem nou dat onheilspellende decor: Smeur aan Zee is een voormalig eiland, maar de zee eromheen is opgedroogd. Het zeewier staat nog recht overeind en ruist angstaanjagend in de wind. Als de noodklok in het dorp luidt, doet iedereen een masker op, om geen opwaaiend zeezout in te ademen.
De bewoners zijn even excentriek. Vuurtorenbewoner Moxie (met donkergrijze ogen, ‘alsof ze vroeger zwart waren geweest maar iemand ze had gewassen’) is de enig overgebleven verslaggever van het uitgestorven dorp. De enige taxi wordt bestuurd door twee minderjarige jongens, die je kunt betalen met een goede boekentip (lang niet de enige verwijzing naar Snickets liefde voor literatuur). En wie is toch dat koffieverslaafde meisje dat rond zeult met een oude grammofoon en op zoek is naar haar verdwenen vader?
Alles in dit boek roept vragen op en ook al kom je uiteindelijk te weten wie het beeld gestolen heeft, het mysterie lijkt alleen maar groter geworden. Snicket geeft zichzelf nog drie delen de tijd om opheldering te geven (of om nog meer verwarring te zaaien; zeg niet dat ik niet heb gewaarschuwd).
Lemony Snicket: Wie is dat op dit uur? De verkeerde vragen 1. Vertaald uit het Engels door Ellis Post Uiterweer. Moon, Amsterdam. 247 blz. € 14,95. Vanaf 12 jaar.
|