Wij leugenaars - E. Lockhart

'Een King Lear voor kinderen'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 18 april 2015

Vorige

De nieuwe, sinistere jongerenroman van de Amerikaanse E. Lockhart heet 'Wij leugenaars'. Met zo'n titel ben je meteen op je hoede: is dit zo'n verhaal waarin niets is wat het lijkt?

Verteller Cadence Sinclair (17) maakt op de eerste bladzijde al duidelijk dat haar rijke familie gewend is de schijn op te houden. De Sinclairs gaan gebukt onder echtscheidingen, de dood van oma en financiële zorgen, maar 'onze glimlach is breed, onze kaak is vierkant en onze tennisopslag agressief'.

Die mooiweersfeer beklemt al behoorlijk en het geïsoleerde decor versterkt dat alleen maar: een privé-eiland voor de kust van Massachusetts, met vier prachtige huizen voor opa Sinclair en zijn drie dochters met hun kinderen. Lockhart verwijst naar verschillende sprookjes, maar vooral naar Shakespeare's 'King Lear': opa en dochters vechten al voor zijn dood over de erfenis, terwijl hij ondertussen geestelijk aftakelt.

De kleinkinderen genieten door het grimmige geruzie steeds minder van de eens zo fijne zomervakanties op het idyllische eiland. Cadence trekt op met haar nichtje Mirren, neef Johnny en de vaste logé, de Indiase jongen Gat. De meeste personages blijven helaas te vlak en daardoor op afstand, maar dit kerngroepje jongeren krijgt iets meer profiel.

Vooral Gat is interessant, omdat hij als buitenstaander anders tegen de wereld aankijkt dan de Sinclairs en zijn donkere huidskleur bovendien opa's onderdrukte racisme blootlegt. De tedere puberliefde die tussen Gat en Cadence opbloeit, beschrijft Lockhart hartstochtelijk: "De wereld klopte omdat hij erop rondliep. Ik hield van het gat in zijn spijkerbroek en het vuil op zijn blote voeten en het korstje op zijn elleboog ... Gat, mijn Gat."

In de zomer krijgt Cadence een ongeluk, waar ze zich later niets meer van kan herinneren. Haar familie wil de gaten in haar geheugen niet opvullen - ze zwijgen en liegen - omdat het volgens artsen beter is als de herinneringen vanzelf terugkomen. Dat gebeurt langzaam maar zeker als ze twee jaar later op het eiland terugkeert.

Hoewel je aan alles voelt dat er een schokkend geheim onthuld gaat worden, slaagt Lockhart erin je volkomen te verrassen met een plotwending die het hele boek in een ander licht zet. 'Wij leugenaars' blijkt een schrijnende pageturner over hebzucht, vergelding en schuld.

E. Lockhart: Wij leugenaars (We Were Liars). Vert. Sandra van de Ven. De Fontein; 269 blz. euro 14,99. Vanaf 14 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt