Wij samen op stap - Leo Timmers, Pas op! Dit boek bijt! - Nick Bromley

'Straks bijt de krokodil!'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 18 januari 2014

Vorige

Kan een sprookje onderbroken worden door een verzonnen krokodil? En kunnen personages een boek ook verlaten? Het inventieve prentenboek ‘Pas op! Dit boek bijt!’ speelt op kleuterniveau met het verschil tussen fictie en werkelijkheid. Naast een zoetsappige aquarel van het lelijke eendje zie je de staartpunt van een krokodil. ‘Wacht eens even! Wat is dat? Ik wou je het sprookje van Het lelijke eendje voorlezen, maar daar in de hoek zit iets wat niet in dit boek thuishoort!’

Het eendje stapt uit zijn sprookje en nodigt kinderen uit om voorzichtig de bladzijden om te slaan (straks bijt de krokodil in je vinger!). Maar het griezelige beest - lekker groot en angstaanjagend neergezet met valse ogen en scherpe tanden - begint letters uit het boek op te eten en verorbert later hele zinnen. ‘We moeten zorgen dat hij ophoudt!’, vindt het eendje. En dat lukt misschien door het boek heen en weer te wiegen (dan valt de krokodil in slaap), of het juist hard te schudden (misschien tuimelt hij er dan uit?). Interactief voorlezen is een makkie met dit boek, dat knap een brug slaat tussen de wereld van de fictie en die op bank of bedrand. Een ideaal, humoristisch prentenboek om voor te lezen tijdens de Nationale Voorleesdagen (22 januari t/m 1 februari 2014).

Nog een mooie aanrader: ‘Wij samen op stap’ van Leo Timmers. Dit beeldverhaal beschrijft de wandeling van een konijnenmoeder met haar kind door de stad. Onderweg barst het van de actie en geestige details, geschilderd in Timmers' kenmerkende harde, vette kleuren, waardoor de glimmende illustraties er bijna plasticachtig uitzien.

Een olifant pakt vanuit de bus met zijn slurf een broodje van de bakker aan, een schildpad draagt een enorme stapel boeken naar de bieb, een giraffe heeft drie aan elkaar geknoopte springkoorden nodig om te kunnen touwtjespringen… De kleine rijmpjes sturen je blik, maar kinderen ontdekken vast nog veel meer: ‘gaan we zitten/ krentenkoek/ lekker lezen/ prentenboek.’ Ook Timmers speelt met fictie: na de laatste tekening twijfel je of de konijnen de wandeling écht hebben gemaakt of alleen in hun fantasie.
 
Jean Reidy: Wij samen op stap. Ill. Leo Timmers. Engels bewerkt door Bart Moeyaert. Querido, Amsterdam. 32 blz. € 14,95. Vanaf 3 jaar.
Nick Bromley: Pas op! Dit boek bijt! Ill. Nicola O’Byrne. Vertaald uit het Engels door J.H. Gever. Gottmer, Haarlem. 28 blz. € 9,95. Vanaf 4 jaar.

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt