Wij, twee jongens - Aline Sax

'In New York vindt Adriaan een man'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 16 september 2006

Vorige

'America here we come!' Het is 1910 als de lang gekoesterde droom van het gezin De Belder in vervulling gaat. Ze laten hun armoedige West-Vlaamse boerderij achter om in het land van de onbegrensde mogelijkheden een nieuw bestaan op te bouwen. Maar het loopt anders dan ze hadden verwacht. Alleen Adriaan komt aan in New York, de rest van de familie moet om verschillende redenen terug naar huis.

Tot hier lijkt 'Wij, twee jongens' van Aline Sax een wat traag historisch familiedrama, met als hoofdthema de scheiding van Adriaan en zijn tweelingbroer Alexander. Maar eenmaal in New York begint het verhaal te bruisen en wordt het onverwacht een schitterende liefdesgeschiedenis.

Adriaan, ontgoocheld, overnacht in een smerig logement en probeert geld te verdienen voor de terugreis naar België. Als hij ontslagen wordt, ontfermt de jonge hotelportier Jack zich over hem. Adriaan mag bij hem komen wonen en niet lang daarna worden de jongens hevig verliefd. Op elkaar.

Het is aandoenlijk om te lezen hoe Adriaan er langzaam achter komt dat hij meer voor Jack voelt dan een gewone vriendschap. Vooral omdat de lezer eerder dan Adriaan zelf tot de conclusie komt dat de jongen homoseksueel is. En als Adriaan zichzelf gevonden heeft, is het nog gevaarlijk ook, omdat de 'perverse liefde' tussen mannen bij wet verboden is. Jack gaat hem voor in de schimmige, ondergrondse gay-scene van de stad.

Als Alexander na een paar maanden plotseling naar New York weet te komen, wordt Adriaan geconfronteerd met zichzelf. Zijn broer lijkt meer op de Adriaan van vroeger dan Adriaan zelf! De verhuizing naar Amerika blijkt niet alleen een breuk met zijn oude leven, maar ook met zijn oude ik.

Alexander is nog steeds vastbesloten met Adriaan een boerderij buiten New York te beginnen. Maar hij weet niet dat zijn broer in de stad de liefde heeft gevonden. Adriaan moet kiezen: laat hij Jack achter of zijn broer?

Dit is meteen de tergende cliffhanger die reikhalzend doet uitzien naar het aangekondigde tweede deel. 'Wij, twee jongens' is zeer verdiend één van de vijf genomineerden voor de Thea Beckmanprijs, die vandaag wordt uitgereikt.

Update, 20 september 2006: De Thea Beckmanprijs is gewonnen door Willy Spillebeen, met zijn boek 'Serge/Samuel'.


© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt