Will Grayson, will grayson - John Green en David Levithan

'Vriendschap, liefde en Facebook'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 22 januari 2011

Vorige

Op internet is schrijver John Green immens populair. Hij heeft ruim 1,1 miljoen volgers op Twitter, en de YouTube-filmpjes die hij samen met zijn broer maakt onder de naam ’Vlogbrothers’, worden duizelingwekkend vaak bekeken. Daarin koketteert hij, net als in zijn vernuftige highschoolromans, op een geestige manier met zijn intelligentie en nerd-zijn.

Dat Green vertrouwd is met de online jongerencultuur lees je terug in zijn nieuwste boek. Sms, chat en Facebook zijn realistisch en functioneel in de plot geïntegreerd. Een van de belangrijkste thema’s – dat (vriendschappelijke) liefde onlosmakelijk verbonden is met waarheid – komt bijvoorbeeld mooi naar voren in een verhaallijn over een internetdate.

Green schreef de roman samen met David Levithan, populair in de Verenigde Staten, maar hier nog onbekend. Dat lijkt ten onrechte, want zijn bijdrage is op sommige punten sterker dan die van Green.

De laatste voert de gevoelige slimmerik Will Grayson (16) op, die het geheim van de liefde moeiteloos verbindt met de kwantummechanica, en liever smacht naar meisjes dan verkering vraagt. Afstand houden en zwijgen zijn zijn basisregels in het sociale verkeer. Will is een gelaagd personage, maar in de rij gelijkende Green-protagonisten is hij weinig verrassend.

Levithan verzon de tweede will grayson (zonder hoofdletters), een depressieve homojongen, die alleen vreugde put uit zijn internetliefde. De naamgenoten kennen elkaar niet en het duurt even voor ze elkaar ontmoeten, nota bene in een pornoshop waar ze allebei niet van plan waren te komen. Te toevallig? De jongens verbazen zich ook al over zoveel toeval, en met die opmerking komen de auteurs weg.

Hoewel de jongens geen vriendschap sluiten, raken hun levens wel met elkaar verweven via de beste vriend van hetero-Will. Deze Tiny Cooper is gay, gigantisch groot en vol van zichzelf. Hij werkt aan een schoolmusical over zijn eigen leven, die aan het eind van het boek resulteert in een ietwat kitscherige finale.

Aanvankelijk is alles aan Tiny over the top en daardoor wat plat, maar ook hij ontwikkelt zich en wint onze sympathie. Al was het alleen al omdat hij de twee naamgenoten zonder het te weten helpt hun barrières te doorbreken. Hetero-Will rekent af met zijn zelfgestelde regels en gaat voor het meisje dat hij leuk vindt, homo-will leert dat het echte, offline leven hem ook iets moois te bieden heeft. Wonderlijk, hoe kauwgomballenzoet en onopgesmukt drama, hilariteit en ontroering, puberale oppervlakkigheid én diepgang in dit boek een geslaagd geheel vormen.

John Green & David Levithan: ‘Will Grayson, Will Grayson’. Vertaald uit het Engels door Aleid van Eekelen-Benders. Lemniscaat, Rotterdam. ISBN 9789047703273; 278 blz. € 16,95. Vanaf 14 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van John Green:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt