Winterdieren - Bibi Dumon Tak

'Wat een beest is dit!'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 3 december 2011

Vorige

Dat Bibi Dumon Tak goed over dieren kan schrijven, weten we wel. Toch verrast ze elke keer weer met haar bijzondere invalshoeken. Neem nou ‘Winterdieren’ dat mede dankzij de schitterende illustraties van Martijn van der Linden tot de mooiste boeken van dit jaar behoort. Dumon Tak portretteert 23 dieren die rond de koudste gebieden ter wereld leven: de Noordpool en Zuidpool. Je moet er maar op komen.

Maar dan nog: de narwal, de Noordse stern en garnaalachtige krill, daar word je toch niet koud of warm van? De woorden van Dumon Tak zijn koud en warm tegelijk. Zelfs de minst aaibare dieren worden dankzij haar interessant, omdat ze vanuit een oprechte verwondering over hen vertelt. Ze beschrijft ze bovendien beeldend en spreektalig, waardoor je je meteen aangesproken voelt.

“Man o man, wat een beest is dit. Haveloos en hoogpolig vanbuiten, zorgzaam en oeroud vanbinnen,” aldus de eerste zinnen over de muskusos (die familie van de geit is en niet van de koe!). Bijzonderheid: dit is het dier met het langste haar ter wereld. Met al die lagen rafelige wol, lijkt hij wel ‘een verwaaid dennenbos op poten’.

En over de krill staat er: “Met z’n allen besta je wel, maar in je eentje niet.” Er is namelijk alleen een woord voor de hele soort, maar Dumon Tak spreekt met de lezer af: “Vanaf vandaag bestaat krill uit krilletjes”. En zo krijgt zelfs dat beestje persoonlijkheid.

Er is maar één dier dat op beide polen woont. De Noordse stern vliegt veertigduizend kilometer per jaar, in zijn hele leven een miljoen. Waarom? Daar zijn wetenschappers niet uit en dus kan Dumon Tak even de grens naar de fictie oversteken en haar eigen verklaring geven: deze vogel is bang voor het donker, hij houdt van dagen die de nacht overslaan. En dus volgt hij de zon.

De opzet van ‘Winterdieren’ is beter dan het soortgelijke ‘Bibi’s bijzondere beestenboek’, omdat daarin slechts de bijzonderheid van de dieren de verbindende factor is. Elk dier had erin kunnen staan. Hier gaat het om dieren die nog iets anders gemeen hebben: de diepvriesomstandigheden waarin ze leven.

De tekeningen verbeelden die kou trouwens prachtig. Ze lijken wel bevroren, met de ijsblauwe steunkleur en veel sneeuwwit.
 
Bibi Dumon Tak: Winterdieren.Ill. Martijn van der Linden. Querido, Amsterdam. ISBN 9789045112237; 137 blz. € 14,95. Vanaf 9 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Bibi Dumon Tak:

 

© Bas Maliepaard 2023 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt