Zes keer poëzie voor kinderen

'Zes keer poëzie voor kinderen'
Door Bas Maliepaard

Trouw boeken, 27 september 2008

Vorige

Komende woensdag, op 1 oktober, begint de Kinderboekenweek, dit jaar gewijd aan de poëzie. Bas Maliepaard houdt het Kinderboekenweekgeschenk vast tegen het licht en en maakte een keuze uit de nieuwe dichtbundels voor kinderen. Wat zijn de leukste, mooiste, bijzonderste?.

Edward van de Vendel: Opa laat zijn tenen zien. Ill. Floor de Goede. Querido, € 12,95. Vanaf 8 jaar. Het werd al met liedteksten en romans gedaan, maar van kindergedichten werden nooit eerder strips gemaakt. De 'stripgedichten' in deze bundel behoren niet tot het beste werk van Van de Vendel – ritmisch hapert het nogal eens – maar De Goede maakt van elk gedicht een visueel verfrissende belevenis.

Jaap Robben: Zullen we een bos beginnen. Ill. Benjamin Leroy. De Geus, € 11,95. Vanaf 8 jaar. Robben is een opmerkelijke nieuwe naam in de jeugdpoëzie. Zijn gedichten leunen nog erg op de kinderlijke verwondering en zijn stilistisch niet altijd even rijp. Maar in deze bundel klinkt wel een stem om in de gaten te houden, bijvoorbeeld in het gedicht waarin twee bomen 'door de wimpers van hun twijgen' naar elkaar kijken.

Diverse auteurs: Kwam dat zien! Kwam dat zien! Querido, € 14,95. Vanaf 10 jaar. Dit fraai vormgegeven poëziejaarboek, samengesteld door Ted van Lieshout, biedt nieuwe gedichten van oudgedienden en veelbelovend jong talent, voorzien van korte interviewtjes over hun dichterschap.Koos Meinderts: Verdriet is drie sokken (met cd). Ill. Annette Fienieg. Lemniscaat, € 19,95. Vanaf 4 jaar. De titel van deze rijk geïllustreerde bundel wekt misschien een andere indruk, maar er staan ook veel vrolijke versjes in. Altijd sterk van rijm en ritme en vaak met een zweem van oude kinderliedjes en bakerrijmpjes. Met cd waarop Harrie Jekkers en Fay Lovsky 21 gedichtjes zingen.

Ted van Lieshout: Twee ons liefde. Leopold, € 5,95. Vanaf 8 jaar. Originele, grappige bundel over een jongen die boodschappen moet doen en onderweg van alles meemaakt, overdenkt en ziet, zoals poëzie op een billboard: ,,Snoep is veel gezonder/ met een blaadje sla eronder."Sjoerd Kuyper: Ik blijf altijd bij je. Ill. Marit Törnqvist. Querido, € 13,95. Vanaf 4 jaar. Kuyper schreef muzikale kleuterverzen aan de hand van bestaande tekeningen van Törnqvist en roept daarin een mysterieuze, sprookjesachtige wereld op. De illustraties zijn beeldschoon, maar vormen niet zo'n harmonieus geheel als in 'Jij bent de liefste'.


© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt