Zoals het gebeurd is - Herman van de Wijdeven

'Joerie vindt Funn leuker'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 12 oktober 2013

Vorige

Het is een benauwde zomerdag, Bent (11) struint door het dorp. Hij heeft zin in lawaai, zin om dingen kapot te maken, zin om zijn klasgenoot Finn op zijn bek te slaan. Maar waarom? Er is iets ergs gebeurd, dat voel je aan alles. Door Bents woede schemert ook verdriet.

Debutant Herman van de Wijdeven pelt dit onheilspellende verhaal rustig af in korte hoofdstukken, die door de tijd heen springen: vandaag, gisteren, twee weken geleden, twee maanden geleden. Langzaam leer je Bent kennen als een zachtaardige bangerik, die een blokje omloopt voor de slagershond en soms nog in zijn bed plast. Maar samen met zijn beste vriend Joerie durft hij bijna alles. Op de brugleuning lopen, ’s avonds over het kerkhof sluipen en inbreken in de verlaten steenfabriek. Ze dagen elkaar uit en “tellen hun durf bij elkaar op”.

Tot ‘de nieuwe’ op school komt. Deze Finn en Joerie trekken onmiddellijk naar elkaar toe. Joerie laat zomaar zijn geheime schat aan Finn zien en gaat met hem naar Kwaadwater, een griezelig meer. “Ga je mee?”, vraagt hij Bent, maar voegt eraan toe: “Het hoeft niet (…) Als je niet durft, ga ik met Finn.” Bent wil zich bewijzen, uit angst zijn vriend te verliezen, maar wordt bij het meer alsnog buitenspel gezet. Hij voelt zich vernederd en eenzaam en pakt Joerie terug, met dramatische gevolgen.

Van de Wijdeven schrijft prachtig zintuiglijk, in de traditie van Bart Moeyaert. Aan bijna elke zin kun je merken dat erover nagedacht is, zonder dat dit stoort. Door hele precieze, beeldrijke observaties komen het dorp en de personages tot leven. De koeien “stonden sloom het gras te kussen”, schrijft hij en je ziet het zinderende weiland voor je. Als de jongens de steenfabriek binnen gaan staat er: “Binnen leek de nacht al een beetje begonnen. Alsof er heel oud donker uit de muren kwam”. En Bents introverte moeder krijgt zo karakter: “Ze schraapte haar keel. ‘Ja’, zei ze weer. Altijd nog.’ Ze zuchtte. ‘Nog altijd. Ja.’ Heel veel woorden had ze niet. Door ze om te draaien en ze op een andere manier uit te spreken, kon ze toch iets anders zeggen.”

Een zeldzaam sfeervol, ontroerend boek over jaloezie, vriendschap en verraad, dat doet uitzien naar meer werk van Van de Wijdeven.

Herman van de Wijdeven: Zoals het gebeurd is. Manteau, Antwerpen. 175 blz. € 15,95. Vanaf 12 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Herman van de Wijdeven:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt