 | Tot ieders verrassing besloot oud-politicus Jan Terlouw een vervolg te schrijven op zijn inmiddels klassieke jeugdboek 'Koning van Katoren' (1971, Gouden Griffel). In 'Zoektocht in Katoren' zet hij opnieuw zijn visie op de westerse maatschappij uiteen. Maar van de sprookjesachtige manier waarop hij dat in het eerste deel deed, is weinig over.
In de veertig jaar dat Stach, hoofdpersoon uit het eerste boek, Katoren regeert, is het land gemetamorfoseerd tot een nieuwerwetse, high-tech consumptiemaatschappij. Alleen in de bergen heeft de tijd stilgestaan en daar komt de zestienjarige geitenhoeder Koss vandaan. Als hij te voet door Katoren trekt, op zoek naar een verdwenen man, wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van de welvaart.
Hij komt in 'Minder', waar hebzuchtige mensen hun brood verdienen door van elkaar en de overheid allerhande schadevergoedingen te eisen. In 'Regelrecht' moet je bij de kleinste handeling, zoals het kopen van een broodje, formulieren invullen. 'Loonstad' gaat gebukt onder de terreur van doorgeschoten workaholics en in 'Meienzorg' heeft de bio-industrie exorbitante vormen aangenomen.
Koss blijft een verbijsterd toeschouwer tot hij, helaas pas in de laatste zestig bladzijden, besluit iets aan de ellende te doen. Hij pleegt een aanslag om de wapenindustrie in 'Cnocke' plat te leggen, maar belandt in de cel. De oude koning Stach moet eraan te pas komen om hem daar weer uit te krijgen.
Kan 'Zoektocht in Katoren' tippen aan zijn voorganger? Nee. Juist de sprookjesachtige verpakking, maakte Terlouws politieke boodschap in 'Koning van Katoren' voor de jeugd goed te pruimen. Nu zijn er geen schuifelende kerken, tovenaars en draken meer te bekennen. Terlouw zet slechts de onsympathieke kanten van onze maatschappij heel erg dik aan en dat werkt toch vooral op de lachspieren.
Zijn lichtbelegen taalgebruik past bovendien niet in een modern verhaal. Jongeren die sms'en zeggen geen 'kierewiet', 'ettelijke malen', 'kostelijk' en 'het hindert niet'.
Terlouw-fans van het eerste uur zullen 'Zoektocht in Katoren' misschien uit nostalgische overwegingen kunnen waarderen. Maar de jeugd van nu zal dit boek vermoedelijk maar matig kunnen boeien.
Lees ook het nieuwsbericht dat eerder in Trouw verscheen, met de aankondiging van 'Zoektocht in Katoren'. |