Bijzondere vertelsels - Ransom Riggs

'Apart: vloek of zegen?'
Door Bas Maliepaard

Trouw Boeken, 15 april 2017

Vorige

In Ransom Riggs’ intrigerende debuut ‘De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine’ (2012), vorig jaar verfilmd door Tim Burton, maakten we kennis met de wereld van de bijzonderen: een verscholen gemeenschap mensen met bijzondere (magische) eigenschappen. Twee dikke vervolgdelen maakten de trilogie over het ‘bijzonderdom’ daarna compleet.

Zoals J.K. Rowling een fictief verhalenboek uit haar Potter-serie tot leven wekte met ‘De vertelsels van Baker de Bard’, brengt Riggs nu ook een bundel ‘vertelsels’ uit, een waarnaar wordt verwezen in zijn trilogie. Deze prachtige, ongewone sprookjes zijn weliswaar ‘cultureel erfgoed’ van het ‘bijzonderdom’ en van aantekeningen voorzien door een personage uit de Peregrine-serie, maar ook zeer genietbaar voor wie de trilogie niet kent.

In de kern draaien nagenoeg alle wonderlijke vertelsels om de vraag of de bijzondere gaven van de hoofdpersonen een vloek zijn of een zegen, en worstelen zij met de acceptatie van die eigenaardige eigenschappen.

In het eerste, bijna horrorachtige sprookje groeien de ledematen van de bewoners van het dorp Swampmuck terug als ze die verliezen. Als een groep beschaafde kannibalen wil betalen voor afgehakte ledematen, raken de dorpelingen bevangen door hebzucht. Ze blijven hun steeds aangroeiende ledematen oogsten, maar offeren uiteindelijk ook lichaamsdelen op die nooit meer terugkomen.

Niet alle sprookjes zijn zo akelig, maar een tikje duister zijn ze meestal wel, al volgt ook bij Riggs op “Er was eens…” geregeld “En ze leefden nog lang en gelukkig”. Zo is het verhaal over Hildy ronduit geestig. Ze probeert vriendschap te sluiten met spoken, maar geen overledene die daarop zit te wachten.

In de mooiste verhalen weet rasverteller Riggs je in je hart te raken, zoals in het onvergetelijke sprookje over Zheng, wiens vader is veranderd in een eiland in zee. Zheng wil niets meer met hem te maken hebben. Ook wanneer hij zelf zand begint te zweten en er gras uit zijn voeten groeit, weigert Zheng het verlies van zijn menselijkheid te aanvaarden. Dat verzet tegen zijn lot en zijn uiteindelijke verzoening ermee ontroeren diep.

Het boek is ook nog eens fraai uitgegeven, met gouddruk op de kaft en in het binnenwerk, en daarbij schitterende, tot de verbeelding sprekende houtgravures aan het begin van elk sprookje.

Ransom Riggs: Bijzondere vertelsels. Ill. Andrew Davidson. Vert. Tine Poesen. Clavis; 220 blz. € 19,95. Vanaf 13 jaar.

Lees ook de recensies over andere boeken van Ransom Riggs:

 

 

© Bas Maliepaard 2021 | Disclaimer | Ontwerp - pmsmt